Voedingsschema fitness, wat moet je weten

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Trainen

sport voedings schemaEr zijn vele standaard voedingsschema’s te vinden die je helpen bij het fitnessen. Echter zijn deze schema’s vaak gebaseerd op gemiddelden en algemeenheden. Ze zijn dan ook niet specifiek gericht op jouw situatie. Het is dan ook van belang om je eigen voedingsschema te maken voor de fitness.

Allereerst is het bij het zelf maken van een voedingsschema van belang dat je je eigen energiebalans in kaart brengt. Hierbij kijk je niet alleen naar de calorieën die binnen komen, maar kijk je juist ook naar de calorieën die je verbruikt. Het verbruiken van de calorieën doe je bijvoorbeeld door te fitnessen. Hierdoor pas je het voedingsschema aan op je fitness activiteiten. Het hoeft bij fitness niet altijd zo te zijn dat je af wilt vallen, je kunt namelijk ook spiermassa op willen bouwen, dan kom je meestal in gewicht aan. Wil je afvallen door te fitnessen dan moet je minder calorieën binnen krijgen dan je verbruikt. Als je aan wilt komen is dit juist net andersom. Dan doe je wel aan krachttraining, en verbruik je dus behoorlijk wat calorieën. Door middel van de juiste voeding zorg je er dan voor dat de calorieën die je binnen krijgt altijd meer zijn dan dat je er af sport.

Naast de energiebehoefte dien je ook rekening te houden met je rustmetabolisme. Dit houdt de hoeveelheid energie in die lichaam nodig heeft voor het aan de gang houden van je lichaam. De uitkomst van deze berekening kun je daarna weer naast de berekening leggen waarbij je kijkt naar de activiteiten die je op een dag hebt. Als je een zittend beroep hebt heb je minder calorieën nodig om je lichaam aan de praat te houden dan wanneer je veel fysieke inspanning levert over de gehele dag.

Als je deze zaken op een rij hebt weet je precies hoeveel voeding je nodig hebt en wat je precies nodig hebt om altijd over voldoende voedingsstoffen te beschikken.

Daarnaast kun je na denken over het gebruik van steroïde middelen die de spreigroei snel boosten. Je zou online anabolen kunnen kopen en deze toevoegen aan jouw arsenaal om sneller gespierd te worden.

Je doel bepalen

Wanneer je goed weet wat precies je behoefte aan voeding en voedingsstoffen is kun je bepalen of je wilt aankomen of af wilt vallen. In de fitness wereld kan je ook aan willen komen. Hierbij zet je het overtollige vet om in spiermassa. Hierdoor ben je in staat meer massa op te bouwen. Het afvallen is vaak een combinatie van vet verliezen maar ook de opgebouwde spiermassa behouden. Dit vergt een goede kijk naar de juiste voeding om dit te kunnen behalen.

Wanneer je aan wilt komen, ook wel bulken genoemd, dien je je fitness voedingsschema hoger in te zetten dan de behoefte die je hebt. Hierbij neem je ongeveer 20% meer calorieën in dan dat je nodig hebt. Hierdoor kom je niet gelijk heel veel vetmassa aan, maar ben je nog goed in staat om spiermassa op te bouwen.

Wanneer je af wilt vallen, vaak cutten genoemd, wil je juist vetmassa verliezen maar ook je spiermassa behouden. Hierbij ga je dan ook iets onder je energiebehoefte zitten. Doe dit niet al te veel, want dan verlies je ook te veel spiermassa.

Voedingsstoffen

Bij je voedingsschema voor je fitness activiteiten is het van belang om ook naar de voedingsstoffen te kijken. Hierbij maak je meestal verschil in het aantal koolhydraten, eiwitten en vetten. Hierbij is het doel om de juiste voeding te vinden die over de juiste combinaties beschikken. Hierdoor krijg je veel gezonde stoffen binnen die je tijdens de fitness gelijk aan kunt spreken.

Specialist

Het kan zijn dat je eigen voedingsschema maken te veel tijd vergt. Je kunt dan besluiten om een specialist in te schakelen. Deze specialist weet vaak sneller achter je behoefte te komen. Daarna wordt aan de hand van je behoefte en je doel een op maat gemaakt voedingsschema gemaakt. Ook kun je enkele keren op controle gaan bij de specialist. Hij of zij houdt dan in de gaten of je het doel wel kunt bereiken op de manier dat je bezig bent. Er zijn hier uiteraard wel kosten aan verbonden.