Wat is testosteron en waar dient het voor?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Trainen

Het androgene hormoon testosteron zorgt voor de ontwikkeling en het behoud van de mannelijke eigenschappen. Hierdoor wordt onder andere de mate van activiteit van het mannelijke geslachtsorgaan en de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken voor mannen beïnvloedt. De concentratie van testosteron in het bloed bij mannen is voor de puberteit nog erg laag, tijdens de puberteit stijgt de concentratie naar de volwassen waarden. Ook vrouwen hebben een bepaalde concentratie van testosteron in hun bloed, echter is dit veel lager dan bij mannen. Testosteron is daarmee het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon.

Wat zijn de functies

Testosteron heeft verschillende functies voor het lichaam. Dit begint al bij het allereerste begin, het embryo. Bij het embryo zorgt testosteron voor de ontwikkeling van het primaire mannelijke geslachtskenmerk, namelijk het geslachtsorgaan. Een embryo zonder testosteron ontwikkelt zich dus vrouwelijk. Ook tijdens de puberteit heeft testosteron een functie. Zo ontwikkelingen verschillende secundaire mannelijke geslachtskenmerken zich onder invloed van de aanwezigheid van testosteron. Hierbij valt onder andere te denken aan de hoogte van de stem, de mate van lichaamsbeharing en de groei van het mannelijk geslachtsdeel. Ook bij vrouwen heeft testosteron een functie tijdens de puberteit. Testosteron zorgt bij vrouwen voor de groei van schaamhaar in de puberteit. Ook na de puberteit speelt de aanwezigheid van testosteron een rol bij zowel mannen als vrouwen. Bij beide heeft de aanwezigheid van testosteron invloed op de mate van de hoeveelheid libido de man of vrouw heeft. Bij mannen zorgt testosteron na de puberteit onder andere voor het in stand houden van het voortplantingsapparaat, onder andere door de productie van sperma. Bij zowel mannen als vrouwen stimuleert testosteron de groei van skeletspieren. Testosteron speelt bij mannen ook nog een rol over het verlies van hoofdhaar.

 

werking van testosteron op het lichaam

 

Waar komt testosteron vandaan

Bij mannen wordt testosteron in de bijnieren en de teelballen geproduceerd. Gemiddeld produceren volwassen mannen ongeveer 7 milligram testosteron per dag. Bij vrouwen wordt testosteron ook aangemaakt in de bijnieren, maar ook in de eierstokken. De gemiddelde hoeveelheid testosteron die vrouwen produceren is vele malen lager dan bij mannen, ongeveer 1 tot 2 milligram per dag.

Waar dient testosteron nog meer voor

Testosteron zorgt ook voor de groei van spieren. Hierdoor is het vooral voor sporters een belangrijk hormoon. Als je sterker of sneller wil worden zal je ook aan je testosteron huishouding moeten werken. Bij verlies van een sportwedstrijd zie je vaak dat dit komt door het tekort aan testosteron, terwijl er juist een stijging van de hoeveelheid testosteron wordt gemeten wanneer een sporter heeft gewonnen. Het hormoon is dus belangrijk voor topsporters.

 

Beinvloeden van testosteron

Mannen kunnen zelf invloed uitoefenen op de hoeveelheid testosteron die zij aanmaken. Het aanmaken van testosteron wordt versneld en verhoogt wanneer mannen actief zijn, zowel op sportief gebied als seksueel gebied. Voornamelijk bij het uitvoeren van krachttraining wordt meer testosteron aangemaakt, dit in tegenstelling tot duursporten. Dit geeft vaak het tegenovergestelde effect. Ook wanneer mannen het gevoel hebben dat ze nuttig bezig zijn maken zij meer testosteron aan. Ook heeft voldoende slaap per nacht een positief invloed op de testosteron huishouding.

Het aanmaken van testosteron wordt onder andere tegengehouden door teveel vetweefsel en overmatig alcoholgebruik.

Testosteronpreparaten

Op het moment dat je te weinig testosteron in je lichaam hebt voel je je al snel minder prettig. Ook zullen je spieren afnemen, neemt de zin in seks af en neemt vetweefsel toe. In overleg met een arts kan dan worden besloten om testosteronpreparaten te gaan gebruiken. Deze preparaten zijn zowel in pil vorm, maar ook in gel vorm en injecties. De gel heeft bij de arts meestal de voorkeur, omdat dit voor de meest constante hormoonspiegel zorgt. Een nadeel van deze gels is dat ook vrouwen en kinderen in aanraking komen met testosteron wanneer zij de man aanraken.